MERA PRAT TILL FOLKET

10 koder som gäller i det svenska samhället

En lista på vanliga oskrivna regler i samhället. Du känner säkert igen dem!

KODER OCH OSKRIVNA REGLER

1) Träng dig inte före i kön
Svenskar står ofta i kö och gud nåde dig om du tränger dig före. Det anses väldigt oförskämt att gå före någon i kön. Så ställ dig sist och se till att hålla din plats i ledet.

2) Håll avståndet på busshållplatsen
Svenskar tycker inte om att stå för nära varandra när de väntar på bussen. Avståndet ska vara minst 1 meter och ögonkontakt ska undvikas.

3) Ring inte om det inte är en nödsituation
De flesta svenskar föredrar att skicka SMS framför att ringa. Det är lättare att säga nej via SMS än över telefon. Detta är ett sätt för svenskarna att undvika konfrontation.

4) Kom ihåg att säga tack
Till den som håller upp dörren, till den som erbjuder dig hjälp, till den som skjutsat dig, till kassörskan/kassören när du betalat. I de flesta fall när någon gör något schysst mot dig ska du klämma fram ordet tack.

5) Skaka hand eller ge en kram
Är det första gången man träffar personen så föredrar de flesta att skaka hand. Att hälsa med en kram förekommer oftast mellan familjemedlemmar eller nära vänner.  Kindpuss – helst inte.

6) Var alltid i tid
Svenskar hatar när någon är sen och det anses oförskämt om du vet att du kommer att bli sen och inte informerar detta till den/de som väntar. Det bästa är att vara på plats 5 minuter innan den utsatta tiden.

7) Avbryt inte någon när den pratar
Det anses vara extremt oförskämt att avbryta någon innan hen har pratat klart. Så knip ihop och vänta på din tur att prata.

8) Undvik ögonkontakt på offentliga platser
Du kan uppfattas som konstig eller rent av knäpp om du söker ögonkontakt eller tittar för länge på någon på de flesta offentliga platser. På krogen/uteställen kan det dock vara okej men då kommer personen i fråga förmodligen tro att du flörtar/är intresserad.

9) Prata inte högt när du är i telefon
När du är på offentliga platser och måste ta ett telefonsamtal – se till att prata med så låg röst som möjligt. I annat fall riskerar du att få irriterade blickar och rullande ögon av personer i närheten.

10) Håll tyst när du är på bio eller teater
Du anses som en riktig sabotör om du pratar eller prasslar med något under filmen/föreställningen. Håll dig så tyst som möjligt och för guds skull – kom ihåg att stänga av eller sätta mobilen på ljudlös.

- ANNONSER -

© 2021 All rights reserved | vill prata nu